Українські Вареники — українська національна страва у вигляді відвареного прісного тіста і начинки з м'яса, грибів, овочів, фруктів, ягід та сиру.
Невеликі, трикутні чи заокруглені у формі півмісяця вироби з пшеничного (в основному), житнього, гречаного або ячмінного бездріжджового тіста, в яке загортається найрізноманітніша начинка: варена картопля, тушкована свіжа чи квашена капуста, відварені гриби, вурда, квасоля, домашнійсолодкий чи солоний сир, пшоняна чи гречана каша, шпинат, цибуля, мак (насіння), ревінь, ягоди (яблука, чорнослив, свіжі сливи, вишня, черешня,чорниця, суниця, полуниця, малина), повидло, риба чи м'ясо, шкварки, лівер; печінка, легені, серце; а також з комбінаціями: печінки й сала, картоплі й грибів, капусти й грибів, квасолі й грибів; у гірських селах — бринза, змішана з картоплею, а на Поліссі — з товченою квасолею . На донечині готують вареники з вугілям . Суто українські начинки для вареників — вишні, сир, цибуля, вишкварки тощо. Як начинку використовували також капусту, картоплю, гречану кашу, мак, варені і дроблені сухофрукти, а на Полтавщині — навіть варений горох, розтертий з калиною Готову страву подають зі сметаною чи олією зі смаженою цибулею. Вареники з вишнями, маком, яблуками та сливами посипають цукром, або подають в ягідних сиропах, або в меді. Сметану подають окремо. Подають вареники гарячими.
Рецепт вареників з картоплею та сиром:
Інгредієнти:
- картопля - 500 гр.
- цибуля - 200 гр.
- сир - 200 гр.
- масло вершкве - 50 гр.
- молоко - 50 гр.
- борошно - 500 гр.
- сметана - 3 ст. л.
- сода - 1/2 ч. л.
- вода - 250 мл. (приблизно)
- олія для смаження
Приготування:
Картоплю почистити, відварити у злегка підсоленій воді до готовності.
|
Поки вариться картопля, цибулю нарізати кубиками, посолити і підсмажити на олії до золотистого кольору.
|
Варену картоплю процідити, додати масло і розтовкти картоплю м'ялкою.
|
Потім додати молоко і пом'яти.
|
Сир окремо посолити, додати до картоплі і знову все добре пом'яти.
|
Після того додати половину смаженої цибулі, пом'яти. При потребі досолити.
|
Поки начинка охолоджується, робимо тісто: в посудину насипати борошно, додати 1/2 ч. л. соди і розмішати.
|
Далі додати 3 ст. л. сметани, злегка перемішати з борошном.
|
В борошно невеликими порціями вливати воду і замішувати тісто.
|
Готове тісто повинно бути м'яким і еластичним.
|
З половини тіста розкатати круг товщиною приблизно 2 мм., другу половину тіста загорніть в цалафановий пакет, щоб воно не присихало.
|
Склянкою витиснути кружечки. Рештки додати до тіста, що залишилось.
|
На кружечки викласти начинку, скласти вдвоє і краї вареника щільно зліпити докупи.
|
В підсолену киплячу воду викласти вареники. Помішуючи (щоб вони не прилипли до дна), на великому вогні швидко довести до кипіння. І коли вареники спливуть, вже на середньому вогні варити ще 2-3 хв. Потім шумівкою вареники викласти в посудину і злегка перемастити їх маслом чи олією, щоб вони не злипались. Вареники з картоплею і сиром готові.
|
Гарячі вареники подавати зі смаженою цибулькою, що залишилась, і сметаною. За бажанням, смажену цибулю можна замінити шкварками.
Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар