неділя, 4 травня 2014 р.

Вареники

Ця страва з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем, найтиповішою в українській національній кухні.
Українські Вареники  — українська національна страва у вигляді відвареного прісного тіста і начинки з м'ясагрибівовочівфруктівягід та сиру.
Невеликі, трикутні чи заокруглені у формі півмісяця вироби з пшеничного (в основному), житньогогречаного або ячмінного бездріжджового тіста, в яке загортається найрізноманітніша начинка: варена картоплятушкована свіжа чи квашена капуста, відварені грибивурдаквасолядомашнійсолодкий чи солоний сирпшоняна чи гречана каша, шпинатцибулямак (насіння), ревінь, ягоди (яблукачорнослив, свіжі слививишнячерешня,чорницясуницяполуницямалина), повидлориба чи м'ясошкваркиліверпечінкалегенісерце; а також з комбінаціями: печінки й сала, картоплі й грибів, капусти й грибів, квасолі й грибів; у гірських селах — бринза, змішана з картоплею, а на Поліссі — з товченою квасолею . На донечині готують вареники з вугілям . Суто українські начинки для вареників — вишні, сир, цибуля, вишкварки тощо. Як начинку використовували також капусту, картоплю, гречану кашу, мак, варені і дроблені сухофрукти, а на Полтавщині — навіть варений горох, розтертий з калиною Готову страву подають зі сметаною чи олією зі смаженою цибулею. Вареники з вишнями, маком, яблуками та сливами посипають цукром, або подають в ягідних сиропах, або в медіСметану подають окремо. Подають вареники гарячими.






















Рецепт вареників з картоплею та сиром:

Інгредієнти:

  • картопля - 500 гр.
  • цибуля - 200 гр.
  • сир - 200 гр.
  • масло вершкве - 50 гр.
  • молоко - 50 гр.
  • борошно - 500 гр.
  • сметана - 3 ст. л.
  • сода - 1/2 ч. л.
  • вода - 250 мл. (приблизно)
  • олія для смаження


Приготування:

Картоплю почистити, відварити у злегка підсоленій воді до готовності.
Варимо картоплю.
Поки вариться картопля, цибулю нарізати кубиками, посолити і підсмажити на олії до золотистого кольору.
Смажимо цибулю.
Варену картоплю процідити, додати масло і розтовкти картоплю м'ялкою.
Відварена картопля з маслом.
Потім додати молоко і пом'яти.
Додаємо молоко.
Сир окремо посолити, додати до картоплі і знову все добре пом'яти.
Додаємо сир.
Після того додати половину смаженої цибулі, пом'яти. При потребі досолити.
Додаємо цибулю.
Поки начинка охолоджується, робимо тісто: в посудину насипати борошно, додати 1/2 ч. л. соди і розмішати.
Додаємо соду в борошно.

Далі додати 3 ст. л. сметани, злегка перемішати з борошном.
Додаємо в борошно сметану.
В борошно невеликими порціями вливати воду і замішувати тісто.
Підливаємо до борошна воду.
Готове тісто повинно бути м'яким і еластичним.
Готове тісто.
З половини тіста розкатати круг товщиною приблизно 2 мм., другу половину тіста загорніть в цалафановий пакет, щоб воно не присихало.
Розкачане тісто.
Склянкою витиснути кружечки. Рештки додати до тіста, що залишилось.
Витискаємо в розкачаному тісті кружечки.
На кружечки викласти начинку, скласти вдвоє і краї вареника щільно зліпити докупи.
Кладемо в кружечки начинку і ліпимо вареники.
В підсолену киплячу воду викласти вареники. Помішуючи (щоб вони не прилипли до дна), на великому вогні швидко довести до кипіння. І коли вареники спливуть, вже на середньому вогні варити ще 2-3 хв. Потім шумівкою вареники викласти в посудину і злегка перемастити їх маслом чи олією, щоб вони не злипались. Вареники з картоплею і сиром готові.







Вареники з картоплею та сиром варяться.



Гарячі вареники подавати зі смаженою цибулькою, що залишилась, і сметаною. За бажанням, смажену цибулю можна замінити шкварками.

Сподіваюсь, Вам сподобається. Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар