вівторок, 13 травня 2014 р.

Кутя

На Різдво ми традиційно готуємо 12 страв, значення яких для нас сакральне, адже кожна із цих страв відповідає сузір'ю через яке проходить Сонце.Незважаючи на регіональні особливості народної кухні, особливими та незмінними стравами на святковому столі були кутя та узвар.Кутя́ — відварені у воді зерна пшениці або ячменю з медом[1]. Традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу. Готується тричі: на Святий вечір — Багата кутя, перед старим Новим роком — Щедра кутя й у переддень Водохрещ —Голодна кутя. Четвертий різновид куті — Чорну кутю, готують на мертвинах чи поминках і розводять з коливом, вона призначена для покійників. Сукупність обрядодійств, пов'язаних із кутею, засвічує зв'язок із родиною і предками, які опікуються врожаєм.
У обрядовій Куті кожна складова має глибоке значення: мак - це зорі на небі, молодість; пшениця - як зерно, щороку оживає, тому є символом вічності, продовження роду, а мед — символ вічного щастя і здоров'я; горіхи - багатство, плодовитість; ізюм - життя та любов, боже провидіння.
Рецепт приготування куті:
Продукти
  • Пшениця - 1 стакан, Сіль - 0,5 ч. ложки
  • Мигдаль - 50 г
  • Волоський горіх - 50 г
  • Родзинки - 50-100 г
  • Мак - 50 г
  • Узвар - 1 склянка
  • Мед (за бажанням) - 2-3 ст. ложки
Покрокове приготування
1 Пшенична кутя, шаг 1
Як приготувати пшеничну кутю:

Пшеницю промити, залити водою так, щоб рівень води був на 1,5 см вище рівня пшениці. Довести до кипіння, посолити і варити на маленькому вогні до м'якості. Я купую спеціально оброблену пшеницю, її потрібно варити 40-50 хвилин. Звичайну пшеницю потрібно варити приблизно 3 години. Потрібно стежити, щоб не википіла вся вода. При необхідності її потрібно додавати.
2 Пшенична кутя, шаг 2
Закип'ятити воду, залити окропом горіхи і родзинки. Залишити на 10-15 хвилин.
3 Пшенична кутя, шаг 3
У окрему каструльку насипати мак. Залити водою, довести до кипіння, варити 10 хвилин. Залишити распариваться ще на 20 хвилин. Потім воду злити, мак злегка потовкти.
4 Пшенична кутя, шаг 4
Горіхи очистити від шкірки і дрібно нарізати.
5 Пшенична кутя, шаг 5
Змішати пшеницю, горіхи, родзинки і мак. Перемішати.
6 Пшенична кутя, шаг 6
Додати узвар або розведений водою мед. Перемішати. При необхідності можна додати в пшеничну кутю ще меду.
7 Пшенична кутя, шаг 7
Різдвяна пшенична кутя готова. Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар