вівторок, 13 травня 2014 р.

Узвар

Не менш тривалу традицію, ніж традиційні страви, мають і українські традиційні напої. Хоча чаю, кави та горілки наші предки колись не знали, проте добре вміли зробити смачний напій з того, чим тішила їх родюча земля. Так, улюбленими напоями українців з давніх часів були квас і мед.З напоїв домашнього виробництва поширеними були й солодкі напої - узвари з сушини, або свіжих фруктів чи ягід.Узва́р (взвар) — солодкий відвар із сушених фруктів, що готувався напередодні церковних свят — Різдва і Хрещення — як обрядова страва[1].
Назва походить від дієслова «заварити», тому що фрукти тільки доводяться до кипіння. Узвар можна не варити, а настоювати у великому термосі: підготовлені сухофрукти пересипають в термос, заливають окропом, кришку термоса закривають і настоюють.
Узвари — найпоширеніша солодка страва в українській кухні. Їх готують з сушених фруктів — яблук, груш, вишень, родзинок, а також із свіжих фруктів і ягід. Основною вимогою при готуванні узварів з сушених фруктів є додержання послідовності закладання їх у каструлю під час варіння, враховуючи, що тривалість варіння фруктів до м'якості різна, а з перевареними фруктами узвар несмачний. 
Рецепт приготування узвару із сухофруктів:
Продукти
  • Набір сухофруктів - 500 г
  • Родзинки - 100 г
  • Цукор - 150-200 г
  • або мед - 200 г
  • Вода - 1,5-2 л
Покрокове приготування
1 Узвар із сухофруктів, шаг 1 
Продукти для узвару з сухофруктів перед вами.
2 Узвар із сухофруктів, шаг 2 
Як варити узвар із сухофруктів: 

Сухофрукти перебрати.
3 Узвар із сухофруктів, шаг 3 
Сухофрукти промити і родзинки кілька разів в теплій воді.
4 Узвар із сухофруктів, шаг 4 
Закип'ятити чайник. Сухофрукти залити окропом. Варити узвар із сухофруктів до м'якості близько 20 хвилин на самому маленькому вогні (цукор додають за 5 хвилин до кінця варіння). Зняти з вогню. Мед додають до остиглий узвар, т.к в окропі мед втрачає свої лікувальні властивості.
5 Узвар із сухофруктів, шаг 5 
Готовий узвар із сухофруктів поставити в холодне місце для настоювання на 6-10 годин. 
Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар