Не менш тривалу традицію, ніж традиційні страви, мають і українські традиційні напої. Хоча чаю, кави та горілки наші предки колись не знали, проте добре вміли зробити смачний напій з того, чим тішила їх родюча земля. Так, улюбленими напоями українців з давніх часів були квас і мед.З напоїв домашнього виробництва поширеними були й солодкі напої - узвари з сушини, або свіжих фруктів чи ягід.Узва́р (взвар) — солодкий відвар із сушених фруктів
, що готувався напередодні церковних свят — Різдва
і Хрещення
— як обрядова страва[1].
Назва походить від дієслова «заварити», тому що фрукти тільки доводяться до кипіння. Узвар можна не варити, а настоювати у великому термосі: підготовлені сухофрукти пересипають в термос, заливають окропом, кришку термоса закривають і настоюють.
Узвари — найпоширеніша солодка страва в українській кухні. Їх готують з сушених фруктів — яблук, груш, вишень, родзинок, а також із свіжих фруктів і ягід. Основною вимогою при готуванні узварів з сушених фруктів є додержання послідовності закладання їх у каструлю під час варіння, враховуючи, що тривалість варіння фруктів до м'якості різна, а з перевареними фруктами узвар несмачний.
Рецепт приготування узвару із сухофруктів:
- Набір сухофруктів - 500 г
- Родзинки - 100 г
- Цукор - 150-200 г
- або мед - 200 г
- Вода - 1,5-2 л
1
Продукти для узвару з сухофруктів перед вами.
2
Як варити узвар із сухофруктів:
Сухофрукти перебрати.
3
Сухофрукти промити і родзинки кілька разів в теплій воді.
4
Закип'ятити чайник. Сухофрукти залити окропом. Варити узвар із сухофруктів до м'якості близько 20 хвилин на самому маленькому вогні (цукор додають за 5 хвилин до кінця варіння). Зняти з вогню. Мед додають до остиглий узвар, т.к в окропі мед втрачає свої лікувальні властивості.
5
Готовий узвар із сухофруктів поставити в холодне місце для настоювання на 6-10 годин.
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар