Пампушка (пампух) — невелика булочка, кругла, пишна виготовлена із дріжджового тіста з житнього, пшеничного, гречаного чи змішаного пшенично-гречаного борошна, а також з солодкою начинкою, ягодами, маковою (або з варенням), посипані цукровою пудрою.
Пампушки в Україні готували до свят, у неділю, на поминальний обід (Полісся, Північне Поділля) до борщу чи юшки, часто затовкуючи їх часником, а житні пампушки й на щодень.В Німеччині, Скандинавії та західній Європі пампушки відомі як берлінер (берлінчики) і продаються в майже кожній німецькій пекарні чи магазині солодощів. В Польщі готують свої пампушки, які називають пончками (pączki).
Рецепт українських пампушок:
Інгредієнти:
Тісто: | |
сметана (18% жирності)
| 250 г |
вода
| 100 г |
дріжджі сухі
| 10 г |
цукор
| 10 г |
сіль
| 10 г |
олія
| 30 г |
борошно
| 500 г |
яйця курячі
| 1 шт. |
жовтки яєчні
| 1 шт. |
Часниковий соус: | |
часник (почистити і натерети на тертці)
| 1 шт. |
олія
| 50 г |
петрушка
| 20 г |
вода
| 100 г |
сіль
| |
перець чорний мелений
| |
Розраховано на 20 порцій |
Приготування:
Розвести сметану теплою водою, додати олію і погріти до 30 ℃.Додати дріжджі, яйце, цукор, сіль і добре розмішати, поступово додаючи борошно, замісити м'яке і не липнуче до рук тісто. Змастити миску олією, помістити в неї тісто і закрити миску харчовою плівкою або помістити в пакет. Поставити на 40 хвилин у тепле місце.
Поставити на расстойку хвилин на 15-20 в тепле місце.
Потім змастити жовтком і випікати при 190 ℃ 25 хв. до золотаво-коричневого кольору.
Готові пампушки накрити рушником і дати їм відпочити.
Соус:
Змішати всі інгредієнти і дати соусу настоятися 20-30 хв.
Покрити пампушки соусом і сервірувати до борщу або свекольника.
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар